2D

Apparatus Pilates (Laite pilates) tunnit sisältävät laitteilla ja välineillä toteutettavia tuntikokonaisuuksia. Nämä ohjaavat harjoittelijaa linjaamaan liikkeitä oikein ja tehostavat liikkeen haastavuutta voima osalta. Liikkeiden määrää voidaan vähentää vastuksia lisäämällä tai muutoin liikkeen haastavuutta kasvattamalla ammattitaitoisen ohjaajan toimesta. Apparatus Pilates on lähtenyt liikkeelle aikoinaan sairaalassa maatessa tehtyistä liikkeistä sairaalan sängyn jousia hyödyntäen.

Apparatus Pilates laitteet perustuvat jousivastuksien käyttöön, jolloin voimakkuutta voidaan säätää eri vahvuisten jousien tai niiden yhdistelmien avulla. Harjoitteiden vaikutusalue on niskasta varpaisiin asti huomioiden harjoittelijan kaikki raajat ja keskivartalon. Jousi vastuksena toimii siten, että venyessään sen vastuu kasvaa ja paluumatkan aikana sen vastus pienenee, joten sen vastus ei ole koko ajan sama, vaan liikkeen myötä joko kiristyvä tai pienenevä.

Harjoitteita voidaan tehdä seuraavilla laitteilla (laitteet ovat paikasta riippuen joko puisia tai metallisia):

  • Reformer (”Sairaalan sänky”) – ”sängyn oloinen laite, jossa useimiten maataan ja sen kelkka liikkuu edestakaisin jalkojen tai käsien liikkeen voimasta”
  • Combo Chair / Wunda Chair (Pilates tuoli) – ”tuolin oloinen laite, jossa tehdään liikkeitä istuen, seisoen tai maaten sekä oudosti kiertävin liikkein”
  • Springboard (Jousiseinä) – ”seinään kiinnitetty lauta, jossa on eri korkeuksilla koukkuja, joihin voidaan harjoitteen mukaan kiinnittää jouset eri tasoihin”
  • Arc/Spine Corrector (matala istuin, jossa on kaarinoja) ”matala istuin, jossa voi eri asennoissa tehdä harjoitteita tai venytyksiä sekä treenata erittäin tehokkaasti”

Harjoitteita voidaan tehdä seuraavilla välineillä, osittain laitteiden kanssa yhdessä tai erikseen (välineet ovat paikasta riippuen joko puisia tai muovi tai styroxia):

  • Pilates ball (Pilates pallo) – ”pallo, joka on pienempi kuin lentopallo, mutta suurempi kuin tennispallo ja se on valmistettu kumista”
  • Pilates exercise ball (Pilates painopallo) ”pallo, joka on lähes samankokoinen kuin pilates pallo, mutta sisältää hiekkaa ja painaa noin yhden kilon”
  • Pilates formroller (Pilates rulla) – ”pehmeähkö alle metrin pituinen rulla, jolla voidaan tehdä tasapainoa, rullausta, harjoitteita ja venyttelyä”
  • Pilates band (Pilates kuminauha) – ”Kuminauhalla tehostetaan vetoa tai jännitystä sisältäviä liikkeitä laitteilla tai ilman”
  • Pilates ring (Pilates rengas) – ”pyöreä rengas, jonka sisällä on metallirengas, jolloin tarkoitus on liikkeitä tehden puristaa tai litistää rengasta samanaikaisesti
Pilates Ateljé Porvoo